Är det något som är svårt så är det att handla mat, tycker jag. Det är inte bara det välkända i-landsproblemet ”för mycket att välja på” som ger sig tillkänna, utan även diverse andra frågor som har med samvete och ekonomi att göra.

Personligen försöker jag köpa så mycket ekologiskt jag kan och har råd med, eftersom mindre bekämpningsmedel ger bättre miljö, hälsosammare mat och är bättre för de som odlar och hanterar livsmedlen. Sommartid dyker emellertid alltid den eviga frågan upp: ska jag köpa de svenska tomaterna som visserligen inte är ekologiska men som är närproducerade, eller ska jag köpa de ekologiska tomaterna som kommer från Spanien? Jag tror på att skapa efterfrågan, köper jag ekologisk mat så sänder det signaler om att det här är något som efterfrågas, något som kunderna vill ha. Samtidigt vill jag ju stödja de få lokala odlare som finns.

Jag brukar lösa problemet genom att köpa respektive produkt varannan gång. Och varje gång jag har varit och hälsat på mina föräldrar så passar jag givetvis på att handla grönsaker hos Ann-Sofie och Lennart, för där är det så bra det kan bli.

Naturskyddsföreningen skriver i senaste numret av föreningstidningen Sveriges Natur att det egentligen inte är så svårt att handla miljövänligare. De ger tipsen att handla ekologiskt och vegetariskt. Vill eller kan man bara byta ut några få konventionellt odlade matvaror mot ekologiskt odlade kan man få lite tips här.

Så, hur tänker ni när ni handlar? Är det fokus på ekologi, kvalitet eller på pris?

Brödet på bilderna är grötbröd i frallformat.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!