Är det något som är svårt så är det att handla mat, tycker jag. Det är inte bara det välkända i-landsproblemet ”för mycket att välja på” som ger sig tillkänna, utan även diverse andra frågor som har med samvete och ekonomi att göra.
Personligen försöker jag köpa så mycket ekologiskt jag kan och har råd med, eftersom mindre bekämpningsmedel ger bättre miljö, hälsosammare mat och är bättre för de som odlar och hanterar livsmedlen. Sommartid dyker emellertid alltid den eviga frågan upp: ska jag köpa de svenska tomaterna som visserligen inte är ekologiska men som är närproducerade, eller ska jag köpa de ekologiska tomaterna som kommer från Spanien? Jag tror på att skapa efterfrågan, köper jag ekologisk mat så sänder det signaler om att det här är något som efterfrågas, något som kunderna vill ha. Samtidigt vill jag ju stödja de få lokala odlare som finns.
Jag brukar lösa problemet genom att köpa respektive produkt varannan gång. Och varje gång jag har varit och hälsat på mina föräldrar så passar jag givetvis på att handla grönsaker hos Ann-Sofie och Lennart, för där är det så bra det kan bli.
Naturskyddsföreningen skriver i senaste numret av föreningstidningen Sveriges Natur att det egentligen inte är så svårt att handla miljövänligare. De ger tipsen att handla ekologiskt och vegetariskt. Vill eller kan man bara byta ut några få konventionellt odlade matvaror mot ekologiskt odlade kan man få lite tips här.
Så, hur tänker ni när ni handlar? Är det fokus på ekologi, kvalitet eller på pris?
Brödet på bilderna är grötbröd i frallformat.
Ett problem med att välja mellan ekologiskt och närodlat är också hur miljövänligt närodlat är. Ibland är det ju t.o.m. miljövänligare att köpa något som odlats väldigt långt bort men fraktats med båt istället för något som är närodlat (läs: odlat någonstans i Sverige) för att sedan fraktas med lastbil. Tycker att en definition av ordet närodlat vore på sin plats och att den borde begränsas till att omfatta endast verkligen närliggande områden.
Ett annat dilemma för mitt hushåll (på två personer) när vi ska handla ekologiskt är att de ekologiska varorna ofta säljs färdigförpackade. Ta bananer som exempel: Är det någon gång jag verkligen vill handla ekologiskt (och rättvisemärkt) så är det när jag handlar bananer. Tyvärr är jag den enda i hushållet som äter bananer och sjyssta bananer finns endast att köpa i hela klasar. Det känns ju som att göra världen en otjänst att köpa sjyssta bananer och slänga hälften jämfört med att köpa konventionellt odlade i rätt mängd. Citroner är samma visa – vem behöver typ sex citroner på en och samma gång? Personligen löser jag banandilemmat genom att dumpstra bananer (och även citroner faktiskt) som tyvärr verkar slängas för minsta skönhetsfläck, men det löser ju knappast problemet i sin helhet. Jag dumpstrar som tur är stora delar av det vi äter, men – för att besvara frågan – när vi väl handlar köper vi gärna ekologiskt och rättvisemärkt, såvida det inte är en enorm prisskillnad, stor kvalitetsskillnad (*host*Santa Marias ekologiska tacoprodukter) eller när produkterna förpackas ihop i för stora kvantiteter.
Jag tänker alltid på att handla så ekologiskt som möjligt. Vissa saker tummar jag helt enkelt inte på, mestadels basvaror som är väldigt enkla att få tag på med ekologisk certifiering. Just veganska livsmedel tenderar att vara ekologiska utan att jag behöver tänka extra på det. Under sommarmånaderna är det naturligtvis enklare att få tag på ekologiska, närproducerade grönsaker och frukt och då köper jag naturligtvis det. Under vintermånaderna fokuserar jag på ekologiskt och försöker köpa efter säsong även om det råkar vara importerade grödor. Och så blir det mycket lagrade rotsaker förstås.
Jag lägger mer än gärna en extra slant på bra mat. Det resulterar ofta i att jag lagar enklare mat på färre ingredienser vilket verkligen inte betyder att det blir mindre gott eller näringsrikt än någon annans mat. Dessutom får jag sällan jobbiga rester i kylskåpet.
Mat är kanonskoj!
Ja, det här närproducerat-begreppet är ju ganska luddigt ibland, jag håller med.
Jag blir också så trött på hur de förpackar de ekologiska livsmedlen, dels att alla ekologiska frukter och grönsaker tvunget måste ligga i en plastpåse (för att de inte ska få gift på sig, har jag hört), och dels att de ligger i så stora kvantiteter. Det gäller ju dock bara frukten, ska man köpa tacochips så får man nöja sig med en påse à 125 gram, om man till exempel köper icas egna.
I min affär brukar jag dock fråga om jag kan får plocka isär bananklasen, och det brukar gå bra (vi är också bara två i hushållet, och bara jag äter bananer).
Tack för ditt svar!
Ja, mat är kanonskoj, och jag tycker det känns så extra bra när man fått tag på något fint, gott, färskt och ekologiskt. Då räcker det ju, som du säger, med bara några få ingredienser, för det blir så himla gott i alla fall!
TACK för den här bloggen! Varken jag eller min man är vegetarianer, men vår sexåriga son är det så det blir främst vegetarisk mat här hemma. Tack för både inspiration och spännande recept!
Riktigt bra blogg! Ekologisk mat har blivit trendigt under de senaste åren och det är kul att se att alltfler restauranger börjat använda närproducerad mat för att nischa sig. Internet är också en guldgruva om man letar efter ekologiska livsmedel utan tillsatser. Har du testat Spicemasters ekologiska kryddor?