Idag, mina vänner, är det linssoppans dag. Linser som linser, tänkte vi, och gjorde en linspaj med massa grönsaker och filodeg. Smaskens!

Filodeg blir lite hårdare och ännu frasigare än smördeg. Det funkar ju givetvis med hemmagjord pajdeg eller smördeg också, men eftersom jag råkade ha filodeg i frysen så tog vi det!

Linspaj
fyllning:
1 paprika
1 lök
1 aubergine
3 tomater
2 vitlöksklyftor
1 tetra gröna linser (eller så kokar du själv!)
salt, peppar, timjan och örtsalt

filodeg
smält smör eller margarin

Skär alla grönsaker i lagom bitar. Fräs lök och aubergine i lite olja, det blir godast om auberginen får färg. Tillsätt sedan paprika och fräs lite till. Ha i vitlök, tomater och linser och låt det bli varmt.

Pensla en form med smält margarin. Lägg i ett ark filodeg, pensla med smör och fortsätt så tills formen är täckt av flera lager filodeg. Degen får gärna hänga ut över kanten. Lägg linsfyllningen i pajformen och täck på samma sätt med flera lager deg. Rulla till sist ihop all deg som hänger utanför formen till en snygg krans längs med kanten. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter eller tills pajen är gyllene.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!