Den tredje april firar vi ett år med bloggen, och det känns ju fantastiskt roligt! Under året som gått har vi lagat och fotat oändligt mycket mat, lärt oss massor och haft så roligt!

För att fira oss själva bjöd vi på kalas med snittar och dryck. Här serveras snittar med rostad blomkålscrème.

Snittar inspirerade av klassiska gurksandwichar…

…som vi serverade med bål. Earl grey-te, champis och massor av is och citron.

Till den senapsmarinerade tofun drack vi ett öl från Systemets alkoholfria hylla; Neumarkter Lammsbrau. Supergott till tofun som var ganska kryddstark med chiliflakes i paneringen.

Till snittarna med blomkålscrème hittade vi en pärlande äppelmust från Maglehem – sjukt god!

Klassikern ”grönsaksstavar med dipp” fanns givetvis också att tillgå. Vi lade lite dipp i botten på ett glas och satte i några grönsaksstavar så att var och en fick sitt eget.

Istället för en tandpetare i varje tofubit ställde vi ut en skål fylld med olika gafflar (eftersom vi bara handlar på loppis finns det inte många likadana), så fick var och en sin egen gaffel att plocka mat med. Snyggt, minimalt med skräp och miljövänligt! Linn, som var hos oss och firade, uppskattade speciellt tofun. Eveline var också här, men hon står ju bakom kameran.

Blomkålssnittar
1/2 blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
lite havregrädde
salt, peppar

1 dl solrosfrön
1/2 dl vatten
salt

knäckebröd

Dela blomkålshuvudet i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i smord form och rosta i 225 grader i 40 minuter, eller tills blomkålen är mjuk. Mixa och späd med lite havregrädde tills du har en slät kräm som går att breda på bröd. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Lägg solrosfrön, vatten och salt i en stekpanna. Rör om och låt saltet lösas upp, koka tills vattnet försvinner och rosta sedan fröna ytterligare.
Bryt bitar av knäckebröd, bred på lite blomkålscrème och strö över några solrosfrön.

Snittar med gurka
100 g färskost eller creamy spread
50 g soltorkade tomater i olja
salt och svartpeppar

gurka

grovt rågbröd

Mixa färskosten och tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Bred på brödet och skär sedan mackorna i små bitar. Hyvla gurkan med osthyvel och skär i små bitar. Lägg på snittarna.

Bål
4 dl starkt earl grey-te, avsvalnat
6 dl champis
2 citroner
isbitar

Senapsmarinerade tofubitar
500 g fast tofu
4 msk senap
1 msk liquid smoke

1 dl ströbröd
salt
chiliflakes
olja till stekning

Pressa vätskan ur tofun och dela den sedan i lagoma munsbitar. Blanda senap och liquid smoke och pensla tofubitarna. Låt marinera över natten.
Blanda ströbröd, salt och chiliflakes. Panera tofun noggrant runt omkring och stek sedan i lite olja tills bitarna är gyllene.


Grönsaksstavar i dipp

Skär gurka, morötter och annat gott i långa stavar och servera med valfri dipp. Här har vi blandat crème fraiche och sweet chili-sås.

Det var mingelmaten, det. Hoppas att ni följer med oss vidare!
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!