Okej, ni vet ju att vi (ganska ofta) propagerar för en tallrik gröt på morgonkvisten? En annan sak vi gillar också är ju återvinning, så här på vår blogg kombinerar vi alltihop – med gröt!

Råkar man koka lite för mycket gröt en morgon så går det ju helt utmärkt att spara den och ha till brödbaket lite senare på dagen. Det här brödet har vi bakat på rågflingegröt med torkad frukt, och det blir helt underbart saftigt och gott.

Grötbröd
2 limpor eller ett stort korgbröd

2,5 dl kall rågflingegröt
cirka en deciliter torkad frukt, hackad
2 msk olja
2 msk honung
3 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
4 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl

Ljumma vattnet. Smula ner jästen i en bunke, blanda med honung, olja, salt och vatten. Tillsätt gröt, solrosfrön och rågsikt. Blanda sist i mjölet. Degen blir tung och ska vara ganska kladdig, men det ska ju ändå gå att baka ut den.
Låt degen jäsa i en timma, baka sedan ut den och jäs i ytterligare 35 minuter. Grädda i 200 graders värme, cirka 40 minuter för vanliga limpor och ytterligare lite längre för ett stort bröd.

Glöm nu inte tävlingen, kommentera det här inlägget innan klockan tre på onsdag så är du med i utlottningen av ett finfint pris – och så hjälper du oss att förbättra vår blogg! Win-win!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!