Idag skulle vi vilja passa på att tacka alla fina människor som kommit hit till Sverige från andra länder och gett oss vegetarianer och veganer (och alla andra) så sjukt god mat! Är man ett sällskap med vitt skilda preferenser vad gäller kost med eller utan animaliska tillsatser – vart går man då om alla är hungriga? Inte till någon krog som serverar husman i alla fall. Nä, man smiter givetvis in på närmaste thai-restaurang. Eller varför inte lite sushi? Indiskt? Kanske ska vi ta en falafelrulle eller lite meze?

Ja, ni hör ju själva. Och vi skulle väl kunna sammanfatta det såhär: Så länge en restaurang inte serverar svensk mat så finns det alla chanser i världen att även en veggis blir mätt, nöjd och glad.

Till lunch idag gör vi därför en thaigryta (som jag tror att man skulle kunna få kalla för paneng). Det är min fantastiska kollega Kanlaya som lärt mig knepen för att lyckas med den här vansinnigt goda, snabba och snygga maträtten.

För fyra personer:
Skär en gul lök i fina klyftor, ett stånd broccoli (cirka 200 gram) i små buketter och skär en paprika i bitar (Man kan även skära en morot i tunna stavar och ha i, men det glömde jag i grytan på bilden). Öppna två burkar kokosmjölk och häll i någon deciliter i en gryta (företrädesvis ”grädden”, om det har skiktat sig i burken) tillsammans med en rejäl matsked röd currypasta. I detta steker du sedan ditt protein, vi valde ett paket (200 gram) stekt tofu som man köper i sin närmsta mataffär med thailändskt sortiment. Tillsätt sedan resten av kokosmjölken. Ha i fyra-fem limeblad som får koka med (dessa köper du frysta eller torkade i samma mataffär), samt lite salt och soja av thailändsk typ. Koka upp såsen och smaka av. Efter ett par minuter, när du är nöjd med smaken, lägg i alla grönsaker och dra bort från plattan. Servera med ris och soja.

Lycka till!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!