Hoppas att 2012 har börjat lika bra för er som det har för oss. Vi känner oss laddade och har grejor på gång, mer info kommer snart (förhoppningsvis!!).
Läste i en tidning att människan är besatt av övergångsritualer, och att det är därför som ett nytt år ofta kantas av löften och känns som en nystart; ett oskrivet blad där man kan börja om på nytt. Kanske ligger något i det? Så, om 2011 var det slitiga året så får 2012 bli det glassiga!

Hur det nya året än kommer att te sig, så inviger vi det med en hederlig veg-burgare. Blandade nötter i själva burgaren ger gott tuggmotstånd, och vi vispade till och med ihop en egen, vegansk aioli att toppa med. Dessutom finns där avokado, ajvar relish och veganskt bacon (s.k fejkon). Som om inte det vore nog friterade vi potatisskivor som om vi aldrig gjort annat. Sjukt gott!

Burgare
till fyra stycken rejäla biffar behövs:
230 g kokta svarta bönor (= en tetra)
3 msk ströbröd
1 msk olja
1 dl blandade nötter (vi använde jordnötter och cashew)
1/2 gul lök
salt och peppar

Finhacka löken och grovhacka nötterna. Mosa ihop bönorna med gaffel, det ska finnas några hela bönor kvar. Tillsätt ströbröd, olja, nötter och lök. Smaka av med salt och peppar.
Forma fyra biffar och stek dem på medelvärme. Som jag sagt förut: låt biffarna ligga länge i stekpannan och rör dem så lite som möjligt, då blir det bra!

Vegansk aioli
(receptet kommer från vegania.se, och det blir lite mer än till bara burgarna)
1 dl osötad sojamjölk
lite örtsalt
1 msk dijonsenap
1 dl neutral olja
2 tsk vinäger
så mycket vitlök du vill/vågar

Vi rekommenderar att du gör majonnäsen med stavmixer!
Blanda sojamjölk, senap och örtsalt. Mixa och tillsätt oljan långsamt. När majonnäsen börjar tjockna, tillsätt vinägern. Smaka av med pressad vitlök.

Fejkon
4 tunna skivor fast tofu
1 msk olja
1 msk sirap
1 msk kinesisk soja
1 msk liquid smoke

Stek tofun i oljan, den ska stekas ganska hårt. Blanda sirap, soja och liquid smoke. Ta stekpannan från värmen och häll blandningen över tofubitarna.

Servera burgaren med bröd, avokadoskivor, ajvar relish, fejkon och aioli – och givetvis de

Friterade Potatisskivorna
Skiva potatis i centimetertjocka skivor, behåll skalet på. Värm upp olja (det räcker att man fyller kastrullen cirka fem centimeter) till 160-180 grader och lägg ner några skivor potatis i taget. Fritera tills de är gyllene och låt dem sedan rinna av på hushållpapper. Salta.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!