I sista stund är vi tillbaka med fortsättningen på nyårsmenyn – håll till godo!

Salladen till middagen blir enkel: blandade gröna blad med valnötter, rädisor och en stark vinaigrette.

Dra gärna ett tag med salt- och pepparkvarnen över innan servering.

Pirogerna är fyllda med färska champinjoner, lök och persilja. Perfekt som en liten förrätt, om man så önskar.

För att få pirogerna såhär snygga så tar man ut en lagom stor cirkel (jag använder alltid locket till kaffekokaren) i degen, och i mitten lägger man fyllningen. Sedan viker man cirkeln på hälften, men lägger inte degen kant i kant, utan låter undersidan sticka ut ungefär 1,5 centimeter. Pensla kanterna med lite potatismjöl blandat med vatten, eller ägg om du inte är vegan. Sedan viker man helt enkelt undersidan över översidan och ”låser” på så sätt fast fyllningen inuti pirogen. Vecka ihop kanten snyggt och mästerverket är klart!

Desserten består av en väldigt chokladig pralincrème. Vi serverar den i glas med lite smulat digestivekex i botten och körsbärssylt på toppen, men choklad fungerar ju i många kombinationer så låt fantasin flöda!

Så, här kommer alla recept:

Vinaigrette till salladen
3 msk olja
2 msk vinäger
2 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar

Själva salladen bestod som sagt av blandade gröna blad (ta det som ser finast och godast ut), valnötter och rädisor.

Pirog
cirka 10 stycken
Deg:
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
300 g margarin
2 tsk ättikssprit eller vinäger
1 dl kallt vatten
1 ägg (kan uteslutas)

Blanda vetemjöl, margarin och salt. Blanda vatten, ättika och eventuellt ägg. Nyp ihop allt till en deg och låt vila i kylen minst ett par timmar. När det är dags för kavling, dela degen i två delar. Kavla ut till ungefär en bakplåts storlek. Vik sedan tre gånger på längden och tre gånger på bredden, ungefär som man viker en handduk. Kavla ut igen. Nu är degen klar att användas!

Fyllning:
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 paprika
500g färska champinjoner
1 dl persilja

Hacka alla ingredienser. Fräs lök och vitlök, tillsätt champinjonerna och låt steka tills vattnet försvunnit. Tillsätt paprika och persilja.
Fördela fyllningen i pirogerna och använd antingen lite potatismjöl utrört i vatten eller ett uppvispat ägg som ”klister”. Om man vill kan man pensla pirogerna med ägg innan man gräddar dem i 225 grader i cirka 15 minuter eller tills de har fått fin färg.


Pralincrème

6 portioner

3 msk margarin
1 dl grädde av valfri sort
1 dl socker
150g mörk choklad av god kvalitet

4 digestivekex
körsbärssylt

Hacka chokladen. Smält margarinet, tillsätt socker och grädde. Låt koka upp under omrörning. Ta bort från värmen och rör ner chokladen. Kyl eventuellt crèmen något.
Smula ner digestivekex i botten på fina portionsglas. Fördela chokladcrèmen över och kyl ytterligare. Servera med körsbärssylt.

Gott nytt år
önskar Eveline och Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!