Hej alla, hoppas ni har haft en fin jul!

Idag bjuder vi på en meny som kanske skulle passa till nyår eller till något annat vardagsdagskalas; en meny med rödbetsbiffar med getostcrème och honungsrostade rotsaker. Om någon dag kommer dessutom fortsättningen med piroger och så pralincrème till efterrätt.

Vi är väl medvetna om att vi vid det här laget skulle kunna döpa om vår blogg till ”rotsaksbloggen” eller något liknande, men det är ju så bra mat! Nyttig, billig, ofta närproducerad och odlad på friland (inte i oljeuppvärmda växthus) och dessutom så är det ju så fantastiskt gott!

Som ni ser här i bloggen så är det viktigt att man alltid lägger upp sin mat på silverbricka. Det gör helt enkelt att den blir roligare att äta, och får man en stor, fin silversked att ta med blir det bara ännu bättre.

Till rödbetsbiffarna har vi adderat linser för matighet och rostade solrosfrön för smak och tuggmotstånd. Rotsakerna tillagas med dijonsenap och honung och blir söta och smakrika, och crèmen med getost ger smak och välbehövd syrlighet.


Rödbetsbiffar med gröna linser

1 dl grötris
0,75 dl gröna linser
grönsaksbuljong
6 medelstora rödbetor
1/2 + 1/2 dl solrosfrön
1 dl ströbröd
salt och peppar
timjan

Koka grötriset och linserna tillsammans i grönsaksbujongen tills det är mjukt. Koka rödbetorna. Skala dem och riv dem. Rosta solrosfröna. Blanda ihop ris och linser med de rivna rödbetorna, hälften av solrosfröna och ströbrödet. Krydda och smaka av. Forma biffar, ganska små, och stek på medelhög värme i smör eller olja.
Hemligheten när man steker bön- och/eller grönsaksbiffar är att steka dem länge utan att röra dem för mycket. Det sistnämnda brukar vara ganska svårt, men låt dem ligga i pannan en bra stund så blir de fasta och fina i konsistensen och går inte sönder när du vänder dem.
De resterande solrosfröna använder du till dekoration, strö dem till exempel över getostcrèmen.

Getostcrème

Blanda cirka 2 dl crème fraiche med så mycket getost som du tycker blir gott. Krydda med svartpeppar. Vill man inte ta getost går till exempel fetaost lika bra!

Honungsrostade rotsaker

blandade rotsaker, till exempel morötter, palsternacka, potatis och några lökar
1 msk honung
0,5 dl naturell olja
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Skär rotsakerna i långa bitar och halvera lökarna. Lägg i en långpanna eller i en ugnssäker form. Blanda olja, honung och senap och häll över rotsakerna. Rör runt ordenligt, gärna med händerna, så alla rotsaker är ordentligt ingnuggade. Salta och peppra. Tillaga i ugn, 225 grader i cirka 25-30 minuter tills rotsakerna är mjuka och har fin färg.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!