Det var länge sedan jag längtade så mycket till julen som jag gör i år! Jag vill ha gröt, julmust, saffran, pysselkvällar, julkort, presenter och sojapaté! Sojapatén är liksom huvudakten på mitt julbord, den äter jag verkligen hela julen. Det går hur bra som helst, eftersom man kan variera den så himla bra: man kan äta den på smörgås med senap, smörgåsgurka eller allra helst rödbetssallad; man kan äta den som ”mat” till potatis eller dylikt, panerad och stekt, bara stekt eller helt som den är. Möjligheterna är oändliga!

När man läser receptet kan det verka lite meckigt, men arbetsinsatsen är inte så vidare stor. Eftersom bönorna skall läggas i blöt dagen innan så krävs dock lite planering.

Okej, här kommer världens bästa

Sojapaté
2 brödformar

500g torkade sojabönor (helst ekologiska!)
4 morötter
2 gula lökar
1,5 dl ris
grönsaksbujong
225 g torkade katrinplommon (utan kärnor)
1 tub Tartex med örtsmak
5 inlagda gurkor
salt och örtsalt

Lägg bönorna i blöt över natten.
Koka bönorna i en timma, lägg sedan i de skalade och delade morötterna och lökarna och låt koka ytterligare en timma. Koka riset i grönsaksbuljong i en annan kastrull. Mixa eller mal (jag brukar helt sonika använda mixerstaven) sojabönorna, löken och morötterna. Blanda sedan i ris, hackade plommon och gurkor samt tartex. Krydda och smaka av med salt och örtsalt. Är smeten väldigt fast kan man späda med lite gurkspad.
Grädda i väl smorda och bröade formar (jag använder vanliga brödformar), 200 graders värme i 40 minuter.

Jag brukar låta patén svalna i brödformen, för att sedan stjälpa upp den, diska ur formen och klä den med gladpack. Sedan är det lätt att ta upp patén när man till exempel vill skiva den. Den går dessutom utmärkt att frysa!

Lycka till!
/Amanda

EDIT: någon frågade hur mycket 500g torkade sojabönor var när de var kokta, och när jag mätte blev det ungefär 18 deciliter bönor.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!