Det gjordes ju en hel del marmelad här på bloggen för inte så länge sedan, både på äpple och plommon. När solen sken som varmast så gjorde vi ju till och med rosengelé!

Någon enstaka burk står kvar, fylld med smak av sommar, så vi passade på att baka lite skorpor. Givetvis med mycket kardemumma!

Vi bakade ”möra långskorpor” efter recept ur Sju sorters kakor, och bytte smöret mot mjölkfritt margarin samt mjölken mot sojamjölk. Fantastiskt gott!

Skorpor, ca 100 st
150g margarin
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 msk kardemumma
cirka 1 1/2 liter vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och kardemumma. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resten av mjölet – degen ska vara ganska lös och lite ”fet”. Dela degen i fyra delar och forma sprickfria längder, cirka 40 centimeter långa. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30-40 minuter. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Skär dem kalla i cirka tre centimeter breda bitar. Dela dem mitt itu på längden. Rosta och torka skorporna med snittytan uppåt på plåt i 225 grader tills de fått fin färg. Fyll sedan ugnen med skorpor och torka dem i 100 grader med ugnsluckan på glänt tills de känns lätta och spröda.

Lycka till!

/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!