Vi har funderat över det här med ost. Ost som är gjort på mjölk med lite nedsmulad kalvmage i. Ost som i princip är anledningen till att jag (och många med mig, tror jag) har svårt att hålla en helt vegansk kost. Ost som väldigt många vegetarianer äter – men hur vegetariskt är det egentligen?

Själv trodde jag att det inte var några problem, att det fanns syntetiskt löpe (som egentligen ska kallas ”ystenzym”) som används flitigt, men efter att ha läst runt lite visar det sig att så inte är alls är fallet. En del namnskyddade, traditionella ostar måste till och med innehålla just animaliskt löpe (källa). Det visar sig även att vi i Sverige ystar så mycket ost att vi till och med måste importera kalvmagar till löpen, eftersom våra egna kalvar inte räcker till.

Härom veckan ystade vi julosten på jobbet. Dryga 35 liter mjölk och en flaska löpe blev till en tre-kilos ost, som nu ska skötas med stor omsorg i två månader innan vi provsmakar. Ett drygt jobb där man inte får slarva det minsta, för då kan osten mögla (det dåliga möglet, inte det goda) och bli förstörd.

Vad tycker ni, kära läsare om ost? Har ni några tankar? Äter ni det eller inte? Varför?

/Amanda, som äter ost

PS! Är ni sugna på ostar utan animaliskt löpe? Här kommer en lista!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!