Veganmage hade den goda smaken att anordna en tävling. Det hela går ut på att man ska baka de godaste och snyggaste, veganska ballerinakexen. Eftersom vi gillar både ballerinor, kakor, choklad och veganmage så deltog vi såklart, och nedan kan man se resultaten.

Då jag bakar i Trollhättan och Eveline fotar i Stockholm ställer det ibland till lite problem då något måste fixas fort. Kakorna ni ser på bilden har överlevt fem dagars postgång, så vi kan intyga att de är hållbara. Och goda! Äntligen fick jag testa att göra egen nougat, och jag kom fram till att en mandelkvarn snarast måste införskaffas. Kör man sina nötter i en mixer så blir det finhackat, men inte riktigt tillräckligt.

Jaja, nog pratat. Här kommer receptet:

Mallerina

cirka 20 stycken

nougat:
(Okej, det blir lite mycket nougat. Men det gör inget, man kan ha det på smörgåsen sen.)
200 gram hasselnötter
2 dl havre- eller sojagrädde
150 gram choklad
75 gram margarin
1 nypa salt
3-5 msk socker beroende på chokladsort

Rosta nötterna och mixa sedan till fint mjöl. Koka upp grädden, tillsätt smör och choklad och låt smälta till en ljuvlig smet. Tillsätt nötter, socker och salt. Låt stelna något i kyl, men håll konsistensen spritsbar!

kakor:
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
200 gram margarin

Knåda ihop alla ingredienser till en deg. Dela degen på två och tillsätt några matskedar kakao i den ena. Låt vila i kyl ett par timmar. Kavla sedan ut och ta ut rundlar ur degen med kakao i, och rundlar med hål i ur degen utan kakao.
Grädda i 13-15 minuter på 175 grader. Låt kallna på galler.
Spritsa sedan ut nougat på underdelarna och lägg ihop med locken, sedan är det bara att göra en vegan glad.

/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!