Hänger det fortfarande några vindpinade plommon på ditt träd? Har du kommit över en liten skål rödlila skönheter i affären eller fått från grannen? Känner du för att sörja sommaren eller fira att hösten är i antågande? I vilket fall passar en burk plommonmarmelad eller två, här med smak av kanel som gör det hela extra delikat. På kex, på bröd eller som Eveline; på gröt.

Själv väljer jag att fira hösten, den bästa av årstider enligt mig. Sprakande färger, hög, klar luft och så får man äntligen ta fram tröjor och sjalar. Fortsätta på sockarna man slutade sticka på när det blev för varmt och dricka massor med te med benen under en filt och katten ihopkurad i knät.

Givetvis tycker vi att alla förtjänar plommonmarmelad på smörgåsen, så här kommer (det barnsligt enkla) receptet:

cirka 500 gram plommon
2 kanelstänger
2,5 dl socker
1 dl vatten

Kärna ur plommonen och dela i lagom stora bitar. Lägg i kastrull med socker, vatten och kanelstänger och låt koka i ungefär en halvtimma, tills det börjar kännas marmeladigt. Om man vill testa konsistensen kan man ta lite marmelad på en sked och lägga in i kylen/frysen tills den är kall, då ser man om den stelnar eller inte.
Häll upp på burk och förvara kallt.

/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!