Vanliga, avlånga brödformar i all ära – idag bakar vi brödet i gjutjärnsgrytan istället! Eftersom degen skall jäsa över natten får man en fin surdegskänsla på brödet, och då man värmer upp grytan i ugnen innan gräddning blir skorpan runtom helt fantastiskt god!

Receptet kommer härifrån, men det är vår käraste Niklas som provbakat och anpassat det hela till en tre liters-gryta, den ni ser på bilden.

Givetvis bjussar vi på receptet, och önskar er alla en angenäm helg med trevliga bruncher!

Bröd i gjutjärnsgryta

10 dl mjöl
1/3 tsk torrjäst
1 1/4 tsk salt
5 1/2 dl ljummet vatten
+ lite mer mjöl till utbak

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och sedan mjöl och rör tills allt är ordentligt blandat. Degen kommer att vara kladdig och dan, men det är helt i sin ordning! Plasta bunken och låt degen jäsa i minst 12, helst 18 timmar. När ytan på degen är bubblig är den färdigjäst!

Mjöla en arbetsyta, stjälp upp degen och strö över lite mjöl. Vik degen ett par gånger, lägg lite plast över och låt den vila i en dryg kvart. Efter detta använder du precis så mycket mjöl du behöver för att snabbt forma degen till en boll.
Strö generöst med mjöl på en kökshandduk och lägg degen på handduken. Pudra mjöl över degen och täck med ytterligare en handduk. Låt degen jäsa i två timmar till dubbel storlek.

En halvtimma innan degen jäst klart värmer du ugnen till 225 grader, sätt in gjutjärnsgrytan så den blir varm också. När degen är klar, ta försiktigt ut grytan ur ugnen och stjälp i brödet. Nu hamnar undersidan upp, och det hela ser ganska rörigt ut, men det är helt i sin ordning. Sätt på locket och grädda i 30 minuter, ta sedan av locket och baka tills brödet är gyllenbrunt, cirka 15-30 minuter till.

Lycka till!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!