Vi hakar på debatten om lchf, som gått från att vara en diet till att vara en livsstil. Numer kommer en eventuell viktnedgång som en liten bonus till att man får äta så mycket kött, bacon och bearnaise som man vill. Kilona rasar, diabetes försvinner men slaktdjuren och naturen fortsätter att lida. Efter programmet Matens Pris i P1 har debatten gått varm. Reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman påstod att forskningsrönen som visar att en diet bestående av enbart kött/proteiner är bra för hälsan i själva verket är sponsrade av köttindustrin. Annika Dahlqvist, hon som kallas för något så hemskt som ”fettdoktorn”, kontrar med att de mest vinstdrivande företagen (som Kellogg’s, Coca Cola m.fl.) i sin tur lobbar för kolhydratrik mat.

Om vi för en stund struntar i företag, lobbyister, forskningsrön och fettdoktorer och tänker lite själva så kan väl vem som helst inse att det inte funkar om alla äter kött och andra animaliska produkter till varje måltid sju dagar i veckan? Och, handen på hjärtat, hur många köper egentligen det etiskt riktigt producerade köttet från gården bredvid, där grisarna fått böka i jorden och sluppit kraftfoder, när det ligger en hälften så dyr fläskfilé från Danmark precis bredvid i kyldisken?

Som om det inte vore nog med flera olika sorters döda djur på tallriken varje dag, så skall man när man följer lchf till varje pris undvika grönsaker som växer under jord och istället hålla sig till de som växer ovan jord. Det vill säga tomater, gurka, sallad, broccoli; kort sagt sådant som vi absolut inte själva kan odla i Sverige året om. Istället odlas dessa grönsaker i uppvärmda växthus i till exempel Holland och Spanien och fraktas sedan per lastbil till vårt nordligt belägna land. Kålrötter, potatis, rödbetor, morötter och annat inhemskt odlat rekommenderas inte. Men hallå, vem blir tjock av en morot!?

Nä, gå och lägg ett paket goda, miljövänliga bönor i blöt, gör en sallad och ugnsrosta lite rödbetor så ska ni se att det blir bättre!

/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!