Till nationaldagen gör vi layali lubnan, eller libanesiska nätter (vi reserverar oss för eventuella felstavningar här). En slags efterrättspudding gjord på antingen majsstärkelse eller mannagryn. Den äts med nötter och sockerlag, visar våra efterforskningar. Vi har gjort en egen variant på denna ganska mastiga sötsak, som kanske bättre passar som eftermiddagsfika. Gärna med gott kardemummakaffe till!

Gör såhär (4 pers):
Koka mannagrynsgröt på 4 dl sojamjölk, 1 dl mannagryn och 1 nypa salt. Låt gröten svalna och späd den sedan med havregrädde, samtidigt som du vispar den smidig med elvisp. Smaksätt med 1 tsk kanel och 1 msk socker. Konsistensen skall inte vara stabbig!
Gör sockerlag på 2 dl socker och 2 dl vatten samt skal från en ekologisk apelsin. Låt det hela koka ihop tills bubblorna blir lite sega och lagen tjocknat något. Plocka upp skalen.
Smält en rejäl matsked smör i en stekpanna. Stek 1 dl havregryn med 2 msk sirap och 2 msk socker samt 1 tsk kardemumma. När havregrynen börjar bli gyllenbruna, lägg i 1 dl hackade pistagenötter (gärna saltade och rostade) och låt dem gå med en stund.
Lägg upp puddingen i skålar, toppa med havregrynen och granatäpplekärnor. Ringla över apelsinsirapen.

Detta blir vårt bidrag till Månadens sötsak som ni finner på bloggen Söta saker.
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!