…att koka ägg! Man kan ju tycka att någon som håller på att fixa ihop en kokbok borde klara en sådan här enkel liten uppgift, men jag dabbar mig konstant. Sätter igång kastrullen, går iväg, glömmer av tiden och tar upp ägget i förtid. Jag vill ju inte att det ska koka för länge, så det blir sådär hårt och gummiaktigt, men samtidigt gillar jag verkligen inte löskokta ägg. Det brukar tyvärr ofta sluta med att jag får ett löskokt i alla fall.

Något annat som är ännu svårare är att välja ägg i affären. Vilka ska man ta? Vilka är bra? Burhöns går ju fetbort, men sedan? Frigående inomhus eller utomhus, ekologiska, närproducerade?
Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion skriver att de ekologiska hönorna går ute och pickar, samt har tillgång till sandbad, rede och pinne. Deras foder är ekologiskt (upp till 85%) och GMO-fritt. Låter fint. Jag handlar ekologiskt så ofta jag bara kan. Ibland finns det dock närproducerade varor också, som kanske inte är ekologiska. Hur väljer man då? Givetvis är jag mån om att inte få i mig tungt besprutad mat, dels av hälsoskäl, men även av miljöskäl. Om de ekologiska äggen har transporterats över halva Sverige och de närproducerade kommer från en gård bara några kilometer från affären – hur blir det då med miljövinsten?

/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!