Nu ska vi prata allvar här på bloggen! Det är ju tyvärr så att man inte bara kan baka kakor och vara glad och gullig hela tiden, man måste veta vad det är man stoppar i glasyren också! Allt viktigt miljöarbete och forskning som görs runt om i världen ger oss mer och kunskap gällande vår livsföring och dennas påverkan på vår jord. Maten vi äter spelar en extremt stor roll i detta. Mat som transporteras långa sträckor och som är energikrävande att framställa tär extra hårt på resurserna. En del mat är sämre än annan. Ett exempel på extra dålig mat att äta är jätteräkor. De kallas också för tiggerräkor, kungsräkor eller scampi. Tyvärr finns de att köpa lite varstans, och äter man sushi eller kinamat är de ofta ett stående inslag på menyn. För att odla jätteräkorna så skövlar man mangroveskogar, en slags subtropisk träskskog, som växer längs kusterna och skyddar mot till exempel översvämningar och erosion. Beroende på hur mycket räkor som odlas per ytenhet så tillsätter man antibiotika och andra kemikalier i vattnet. Detta gör att odlingsplatsen är förbrukad inom kort tid, då sjukdomar och bakterier som inte går att få bukt med härjar i odlingarna. Då får man fortsätta skövla ytterligare skog för att anlägga nya odlingar. Kvar finns obrukbar, förgiftad mark och ingen mangroveskog, som är otroligt viktig för diverse fisk- och räkarter samt det lokala fisket.

Det finns fåtalet miljömärkta jätteräkor, men enligt Naturskyddsföreningen är dessa inte att lita på. Så – nästa gång det vankas sushi, be om en extra tofu istället för räkan!
Vill man läsa mer kan man klicka här, här och här!
/Amanda

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!