Tofu med plommon och ingefära
En del skulle kanske kalla det här för veganska revbensspjäll, och det kan man givetvis göra. Man kan också säga tofu med plommon och ingefära. Oavsett vad man väljer att kalla rätten så är det ljuvligt gott; tofu som får ligga i en smakrik marinad och bakas tills ytan blir seg och lite krispig. Prova, så får ni se!
4 portioner
Marinad:
1 msk färsk, riven ingefära
1 litet äpple
6 torkade katrinplommon
1/2 dl sirap
1/2 dl ljus soja
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl neutral olja
1/2 tsk salt
400 g fast tofu
Finhacka lök, vitlök, plommon och äpple. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken och vitlöken tills de mjuknat. Tillsätt övriga ingredienser till marinaden och låt alltsammans bli varmt och ihopblandat.
Skär tofun i stavar, cirka 2 cm tjocka, och vänd försiktigt ner dem i marinaden. Låt det hela svalna, och ställ in det i kylen för att marineras över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tofun i en form och fördela marinaden över. Baka i 30-40 minuter, tills ytan blivit fin.
Det där ser riktigt gott ut. Fungerar ju kanonbra för hela familjen. Funderar på hur det blir att byta sirap mot maple…
Det borde absolut gå bra!