Nu blir det jul här på bloggen!
Som en del av er kanske har läst, så har vi i samarbete med Hälsans Kök tagit fram recept för deras kampanj Grön jul, och som ni hör på namnet, så handlar det om att fira en grönare jul, på många sätt. Vårt uppdrag hade givetvis med maten att göra, så vi har tagit fram åtta olika recept med Hälsans Köks produkter som vi tycker passar bra på julbordet.
Alla recept och hela kampanjen hittar ni här.

   

Förutom recept på vegetarisk mat, så hittar ni även olika pysseltips som passar bra till jul på hemsidan. Här ovan ser ni vår grönkålssoppa med rökiga tillbehör samt en adventsljusstake gjord av gamla, snygga flaskor.

Pysseltipsen står Louise Lemming för, vi träffades en dag bakom ladugården hemma i Västergötland och fotade och stylade ihop. Hennes blogg Vintageprylar med mer tips och fantastisk inspiration hittar ni här.

En stor del av julen är ju just maten, men det verkar som att vi har ett kluvet förhållande till vår kära julmat. Det är traditionella rätter, men vi tröttnar snabbt och många kan hålla med om att frossandet i juletid är ett slöseri på så många plan. För oss veggisar så verkar julen ofta bestå i ändlösa rätter bestående av kött, kött och åter kött. Så det kan vi väl ändra på i år?

Vi kan till exempel börja med julmaten lite tidigare. Istället för att äta alla rätter över en helg, så går det ju jättebra att laga julmat lite då och då när det börjar lacka mot jul. Ikväll kanske en pirog med svamp, färs och lingon passar bra, till exempel?

Dukningen på julbordet löser en lätt med det som finns hemma, eller varför inte ta en sväng till närmsta loppis? Udda tallrikar finns det alltid gott om, manglade handdukar till servetter och sådant som naturen bjuder till dekorationerna – kottar, grankvistar, äpplen och så givetvis levande ljus.

Här har vi lagat ljummen sallad med saffrans- och vitlöksmarinerade sojabitar, rostade rotsaker och gremolata, en rätt som passar bra såväl varm som lite ljummen.

Min absoluta favorit på julbordet – rödbetssalladen. Här i matigare variant med potatis och äpple.

Superenkel bruschetta med fetaostkräm och paprikabiff.

Och så givetvis en söt avslutning på det hela, vi gjorde trifle på pepparkaka med citronkräm, apelsin och nötter.

Här kommer recepten på rätterna i blogginlägget. Hela julbordet, som ni ser ovan, hittar ni här.

Recepten räcker till 4 personer om man äter dem som ensam förrätt- eller huvudrätt. På en buffé räcker de givetvis till många fler.

Förrätter

Len grönkålssoppa med tärningar à la bacon och rökig lök
1 gul lök
300 gram hackad, fryst grönkål
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 1/2 dl grädde
vitpeppar och örtsalt

Rökigt tillbehör
1 röd lök
2 dl tärningar à la bacon
1/2 tsk liquid smoke
salt
olja att steka i

Gör soppan: Hacka löken fint och fräs i lite olja. När den börjar mjukna, tillsätt grönkål, vatten och bujong. Låt koka cirka fem minuter. Tillsätt grädde och smaka av medsalt och peppar.

Skär rödlöken i smala klyftor. stek i lite olja, tillsätt tärningar à la bacon efter någon minut. Salta. Stek på hög värme, det ska bli lite färg på både lök och tärningar. Droppa i liquid smoke mot slutet, rör om och dra ifrån värmen. Servera till soppan.


Fruktig brysselkålssallad med falafel

350 gram färsk brysselkål
2 saftiga apelsiner
1/2 granatäpple
1/2 pressad citron
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Falafel efter behag

Ta bort eventuellt fula blad på brysselkålen. dela på hälften och strimla fint, använd inte stocken. Skala apelsinerna med kniv, skär bort allt det vita. Dela i små bitar. Dela granatäpplet och peta ur kärnorna. Blanda ihop allt med citronsaft, olivolja och smaka av med salt och peppar.

Stek falafeln gyllene i olja.

Bruschetta med paprikabiff och fetaoströra
4 bitar baguette eller ciabatta
olivolja
en halv klyfta vitlök
2 ost- och paprikabiff

Fetaoströra
75 gram fetaost
100 gram färskost
2 soltorkade tomater
1 msk olivolja
anchochilipulver
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Droppa olivolja på brödens snittyta, och gnid sedan in dem med vitlöksklyftan. Rosta i några minuter i ugnen tills de fått fin färg.

Strimla de soltorkade tomaterna fint. Mosa ihop dem med fetaost, färskosto ch olivolja. Smaka av med anchochili och svatpeppar.
Stek biffarna i olja i några minuter på varje sida. Dela varje biff i fyra strimlor. Klicka ut fetaoströran på bröden och toppa med biffarna.

Frasiga piroger med färs, svamp och lingon
4 ark filodeg, ca 40*25 cm
några matskedar smält smör

Fyllning
1 gul lök
100 gram färska champinjoner
100 gram/2 dl färs
1 1/2 tsk fond
1 dl crème fraîche
1 1/2 dl frysta lingon
2 msk hackad persilja
lite soja, salt och kryddpeppar

Hacka löken och champinjonerna. Fräs i lite matfett tills vattnent gått ur svampen. Tillsätt färsen, fond, crème fraîche, soja och kryddor. Låt koka ihop en stund, röran får inte vara för blöt. Dra ifrån värmen och tillsätt persiljan.

Lägg ut ett ark filodeg, pensla halva med smör och vik en gång på längden. Lägg 1/4 av fyllningen i mitten av fyrkanten och strö över lite lingon. Pensla ytterligare med smör runtom fyllningen och vik och snurra in kanterna mot mitten. Pirogen ska vara öppen, så att fyllningen syns. Grädda i 225 grader cirka 15-20 minuter tills pirogerna fått fin färg.


Huvudrätter

Ljummen sallad med saffrans- och vitlöksmarinerade sojabitar, rostade rotsaker och gremolata
Blandande rotsaker, till exempel potatis, morötter, palsternackor
1/2 påse sojabitar

Marinad/vinaigrette
3 msk vinäger
4 msk olivolja
2 tsk dijonsenap
1 knivsudd saffran
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
salt och svartpeppar

Gremolata
1 citron
1 knippe eller 30 gram frusen persilja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök

Gör vinaigretten; blanda olja, vinäger, salt, peppar, saffran, senap, honung, samt pressad vitlök. Marinera sojabitarna i lite mer än hälften av detta.

Skala och dela rotskaerna i smala, avlånga bitar. Sprid ut på oljad plåt och salta. Baka i ugn i 20 minuter i 225 graders värme. Ta ut plåten och tillsätt sojabitarna med deras marinad. Rör om så att smakerna blandas, och baka i ytterligare cirka 20-30 minuter, tills allt fått fin färg.

Låt rotsakerna svalna något, tillsätt sedan resten av vinaigretten/marinaden. Finhacka skalet av citronen och vitlöksklyftorna. Hacka persiljan och skiva rödlöken tunt. Blanda ihop och strö över rotsakerna.

Rödbetssallad
4 kalla, kokta potatisar
4 kalla, kokta rödbetor
1 syrligt äpple
1 liten rödlök
4 msk majonnäs
4 msk fil, gräddfil eller yoghurt
2 dijonsenap
2 msk hackad dill
salt och peppar

Skär rödbetor, potatis och äpple i bitar. Hacka löken fint. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen, så smakerna sätter sig.

Servera med till exempel sojanuggets.

Dessert – Trifle på pepparkaka med citronkräm, apelsin och valnötter
citronkräm
200 gram naturell färskost
1 dl fet yoghurt
3/4 dl florsocker
skal av en ekologisk citron
lite vaniljsocker eller vaniljpulver

4 bitar mjuk pepparkaka eller 10-12 hårda pepparkakor
1 1/2 dl valnötter
2 apelsiner

Vispa ihop ingredienserna till citronkrämen. Skär apelsinen i små bitar och grovhacka nötterna. Bryt kakorna i bitar. Varva kräm, nötter, apelsin och kakbitar i portionsglas. Avsluta med några kaksmulor och lite hackade nötter.
Görs trifeln på hårda pepparkakor är den godast att äta direkt, medan mjuka kakor tål en natt i kylskåp.

God jul, hörrni! <3

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!