Idag lagar vi en riktig veg-klassiker, nämligen falafel! Till den äter vi bulgursallad med massa persilja och mynta, samt baba ganough. Sjukt gott!
Baba ganoughen gjorde vi inte själva, och ska jag vara helt ärlig så har jag faktiskt aldrig testat. Den på burk som jag brukar handla är så himla god, och innehåller inte mycket mer än just aubergine och citronsyra. Jag kryddar upp den med pressad citron, olivolja och lite vitlök.
Falafeln då. Man kan ju göra den på endast blötlagda kikärtor, vilket kräver en del planering. Konserverade kikärtor funkar givetvis också, och är en snabb lösning då man är riktigt hungrig. Själv brukar jag ha färdigkokta kikärtor i frysen, och det var dem jag använde här.
Ytterligare en bekännelse: jag har inte det där fantastiska receptet på falafel som ”alltid funkar”. Det beror på att jag aldrig lagar falafel på samma sätt två gånger i rad, ibland blir det med mjöl, ibland utan. Ibland med ris, den här gången med tahini. Det här med att skriva recept för bloggen är faktiskt en riktig utmaning för mig, som alltid höftar och improviserar.
Vi gjorde en tabbouleh-inspirerad sallad att äta till falafeln, men då vi ville ha den matigare så ökade vi mängden bulgur avsevärt. Slätbladig persilja växer i massor i mammas såbädd, och krusmyntan är ju i det närmaste att likna vid ett ogräs, så salladen fick god smak av färska örter.
Jag ger er givetvis receptet nedan, men jag måste säga att falafeln blev ganska smulig, smeten blev liksom lite för torr – men smaken var det absolut inget fel på!
Recepten räcker till 6 personer.
Falafel
cirka 600 gram kokta kikärtor
1 dl tahini
1/2 dl olivolja
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
salt, koriander
Kör kikärtorna, tahinin och olivoljan i en matberedare eller finfördela med mixerstav. Krydda och smaka av med salt, spiskummin, koriander och pressad vitlök. Forma cirka trettio bollar och stek i rikligt med olja.
Bulgursallad
3 dl bulgur
5 dl färsk krusmynta
2 rejäla knippen slätbladig persilja
saften av en citron
salt, peppar och olivolja
Koka bulguren. Hacka myntan och persiljan. Blanda allt och smaka av med salt, peppar, citron och olja.
Servera falafeln och salladen med baba ganough.
Ser supergott ut!
Jag har börjat göra falafel efter ett recept som innehåller kanel. En helt otrolig smakskillnad! Once you go kanel…
Men åh! Det får jag prova nästa gång då, allt brukar ju bara bli godare med kanel!!
Burk-baba är gott men jag kan verkligen råda dig till att pröva göra egen! Unnar alla detta fantastiska. Jag kör bara aubergine som är skuren en gång på längden i ugnen, med olja på, till det att den blir mjuk (nästan geggig). Sedan mosa och blanda med koriander, pressad vitlök, citron, chili och spiskummin. Så gott!