Vi fortsätter på temat ”mat som går att återvinna”. Del ett hittar ni här, då vi bakade bröd på överbliven råggröt. Idag tar vi vara på gammalt bröd, ni vet sånt där ljust formbröd som blir tråkigt ganska fort.
Fattiga riddare är ju en gammal klassiker, och här har vi smaksatt (den veganska) sockerkakssmeten med apelsin. Vi serverar med hemkokt chokladsås – och vaniljglass, såklart.
Av chokladsåsen som blir över kan man göra lyxig varm choklad att ha till frukost nästa morgon.
Om det finns någon kvar, alltså…
Fattiga riddare med smak av apelsin
8 skivor ljust formbröd
2 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
saft och skal av en apelsin
2 dl sojamjölk
1 msk vinäger
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner apelsinskal- och saft, sojamjölk och vinäger. Rör till en slät smet. Skär av kanterna på brödet och skär det på diagonalen till trekanter. Vänd brödet i sockerkakssmeten och stek sedan gyllene i generöst med margarin.
Chokladsås
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
Koka ihop alla ingredienser under omrörning. Låt småkoka i ett par minuter.
Varm choklad
Värm mjölk i en kastrull och rör ner chokladsås tills du tycker smaken och styrkan är lagom.
De såg inte lite goda ut…