Vi inspirerades av gamla tapeter och började brainstorma sjuttiotals-mat. Det var mycket prat om ananasringar ett tag, men tillslut så fastnade vi för fiskgratäng. Fast fusk, då. I brun form, givetvis. Och portionsform.
Vi gjorde en helt fantastisk sås med fänkål, citron och rikligt med dill, spritsade moset i en tjusig krans och gömde tofu under såsen i mitten.
Vill man läsa om mer mat från sjuttiotalet med aptitretande färg och ingredienser kan man kolla in bloggen Den bruna maten.
Nu ska ni få receptet på fuskgratäng!
Fuskgratäng
4 portioner
1 fänkålsstånd
3 dl havregrädde
skal av en citron + lite saft
3 msk hackad dill
2 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
cirka 300 gram tofu
potatismos till fyra personer
Gör potatismoset. Skär fänkålen i bitar och fräs mjuk i lite olja. Tillsätt havregrädde, dill, citronskal och lite saft. Smaka av med salt och peppar och red sedan med vetemjölet. Spritsa eller klicka ut moset i en form. Skiva tofun. Salta och peppra den något och lägg den i mitten. Häll såsen över och gratinera i 250 grader tills moset har fått fin färg, cirka en kvart.
Ha det fint!