Hej på er! Hur går det i julstöket? Idag har jag fixat julgodis hela dagen på jobbet, så alla har varit extra snälla mot mig. Givetvis har jag varit snäll tillbaka och frikostigt delat med mig av skeva kanter och trasiga karamellbitar.
Våra Oköttsliga Lustar fortsätter att ägna sig åt julmat. Eller mat. Man kan ju faktiskt äta det här året om. Idag bjuder vi på köttbullar minus kött. Snygga på tallriken, goda att äta – enda problemet är namnet.
Kära läsare, vad kallar ni era dylika tingestar? Veganska köttbullar är ju något motsägelsefullt, men alla förstår ju vad man menar. Har ni några förslag? Sojabullar? Eller?
Vad vi än väljer att kalla dem; här kommer receptet!
2 potatisar
2,5 dl torkad sojafärs
1 gul lök
1 dl ströbröd
1/2 tärning grönsaksbuljong
soja
kryddpeppar
nejlika
salt och peppar
paprikapulver
grillolja
olja/margarin till stekning
Koka potatisen och mixa den med någon matsked margarin. Koka sojafärsen i grönsaksbuljong och lite soja. Hacka löken och fräs den mjuk. Blanda potatismoset, sojafärs, lök och ströbröd. Krydda med salt, vitpeppar, malen kryddpeppar, malda nejlikor och lite paprikapulver. Forma runda bollar och stek i matfett och lite grillolja (som ger fin färg och smak). Ät.
Det här var ett intressant recept. Detta skall jag spara, tack!
åh, verkar urgoda!
Ja, det är väldigt komplicerat det där med namnet. Har inget bra förslag, tyvärr … Tack för receptet! 🙂
Jag önskar er en fin dag!
Jag tycker inte det är helt självklart att ”djurkött” ska få ha monopol på ordet kött. Det finns ju också till exempel ”fruktkött”, som är i allra högsta grad vegetariskt. Och ”sojakött” tänker jag har tagit ett steg bort från att bara vara en liknelse till att bli ett namn i sig självt.
Tänker alltså att du kan kalla dem för köttbullar, rätt och slätt. 🙂
Tack för en fin blogg!
/Claes
Eller köra på Astrid & Apornas idé – Göttbullar!