Har man vitt formbröd eller vetebröd som blivit lite gammalt och tråkigt har man en ypperlig chans att göra brödpudding. Smart återvinningsmat – och det är fantastiskt gott! Jag brukar göra en lyxig variant med vanilj och torkad frukt som jag serverar ljummen med lättvispad grädde. Kanske till mors dag?
För en form på 1,5 liter kan man ta ungefär:
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
1 ägg
3 äggulor
2 dl socker
kardemumma
50g smält smör
ca 10 skivor formbröd med kanterna bortskurna
2 dl torkad frukt, typ aprikoser och russin
gör så här: Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången skårad på längden. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Låt mjölken svalna något. Vispa ägg, äggulor och socker lite lätt (använder du sött bröd, typ vetebröd, kan du minska på sockret något). Blanda äggen med gräddmjölken och krydda med lite kardemumma. Smörj en form. Pensla brödskivorna lätt med smör och lägg i botten på formen. Strö över torkad frukt och häll över äggstanning så det täcker. Fortsätt med ytterligare ett lager bröd, torkad frukt och äggstanning. Upprepa tills formen är full, avsluta med äggstanning och se till att brödet är riktigt indränkt. Toppa med lite russin och flagad mandel. Grädda i ugnen på 175-200 grader i 25-35 minuter beroende på hur djup form du har. Puddingen ska precis stelna.
/Amanda
Oj, vad gott det låter! 🙂
Måste man vänta på att brödet ska bli gammalt eller går det bra att göra puddingen ändå?
Det går utmärkt med färskt bröd också! Vi har även hört ryktats från äldre bekanta att de åt brödpudding som barn, en lite enklare variant, som dagen efter stektes i smör och åts med lingonsylt. Kanske värt att prova?