Läckö slott
Beläget nere vid strandkanten påminner det oss om en blek vassrugg, med vertikal panel som på sina ställen fortsätter en bit över takkanten. Utsikten över sjön är fantastisk, och förutom restaurang finns även hotell och Naturrum, med utställningar om Vänern och dess naturområden.
Efter en rundtur i slottsträdgården med trädgårdsmästaren Simon Irvine och Stefan Söderholm där diverse grönsaker, kryddor och annat mat- och odlingsrelaterat diskuterades ivrigt så tog vi äntligen plats vid bordet på restaurangen.
Och maten då?
Den var underbar. Alla klyschor om kärlek till matlagning och noga utvalda råvaror, om att enklast är godast och ni vet, allt det där, blev ännu mera sant. Vi serverades kort och gott grönsaker – men vilka grönsaker! Efter turen i trädgården kände vi igen den vita rödbetan, och vi visste att morotspurén var gjord på trädgårdsmästarens favoritmorot, som inte var så söt men ack, så god med lite smör. Alla grönsaker kokta, rostade och tillagade till perfektion. De små taggiga gurkorna som vi sett i trädgården fanns också med, och över allt hade en ost från Almnäs hyvlats.
Som om det inte räckte med maten och det goda brödet till, så fick vi även fantastiskt god – alkoholfri – dryck till maten. Äppelmust från Kålland som Stefan hade smaksatt med timjan och spätt med lite mineralvatten tog måltiden till ytterligare höjder.