Rötter och knölar
– vegetarisk mat från underjorden
I kokbok nummer två, utgiven på Kakao förlag 2016, fick vi ägna oss helt och hållet åt våra favoritråvaror, nämligen rotsakerna. Rotsaker är så fenomenala eftersom de går att odla här, i vårt förhållandevis kalla klimat, och då de dessutom går att lagra under hela den långa vintern. Förutom detta så är de fulla av fibrer, vitaminer och viktiga mineraler. Rotsakerna är helt enkelt de ultimata grönsakerna om man bor i Sverige, och är en himla bra och billig basföda. Att bara importera ömtåliga grönsaker från sydligare regioner är ju inte klimatmässigt eller ekonomiskt hållbart, och i boken Rötter och knölar ville vi helt enkelt visa på de oändliga möjligheter som rotsakerna sitter inne med. Vi lagar mat till både vardags och fest, fixar kakor, snittar och praliner – allt med rotsaker!
Här bjuder vi på ett recept från Rötter och knölar – vegetarisk mat från underjorden:
Grillade libabröd med potatis
Det här är en fantastisk rätt till sena sommarkvällar och lata sommardagar; en krämig fyllning mellan två libabröd som steks eller grillas. Bröden är dessutom riktigt goda att äta kalla efter att de är tillagade. Vill man inte tända grillen, så går det utmärkt att steka dem i vanlig stekpanna, ta då en tallrik till hjälp att vända dem. Hittar man inte libabröd, så går det bra med stora tortillabröd istället.
2-3 portioner som ensamrätt, 4-6 på buffé
- 3 kokta potatisar
- 2 dl crème fraiche
- 2 ½ dl riven ost
- 5-6 soltorkade tomater
- 2 tsk dijonsenap
- 1-2 vitlöksklyftor
- 10-15 basilikablad
- salt och peppar
- 2 libabröd
Hacka de soltorkade tomaterna och basilikabladen fint.
Riv vitlöken och blanda ihop alltsammans med crème fraiche, riven ost och dijonsenap.
Salta och peppra. Rör ner de kokta potatisarna med en gaffel; mosa dem men lämna några bitar kvar.
Bred ut röran på ett libabröd och lägg det andra brödet över.
Svep in i folie och värm på grill, eller stek i stekpanna på båda sidor i lite olja. Skär upp i bitar och servera.