Junk food vego
Junk food vego är vår tredje kokbok, utgiven 2017 på Kakao förlag.
I den utforskar vi det som länge kallats skräpmat, men som nu snarare skulle kunna kallas den nya husmanskosten. Och ingen mat är ju skräp om den tillagas på fina råvaror! Även här återfinns rotsakerna i många recept, men vi tar även med andra svenska specialiteter. Den gula ärtan blir grund i både falafel och hummus, och så gör vi supergoda burgare på bruna bönor.
Och visste ni att jordärtskockan är fantastisk i en wrap tillsammans med vitlökssås, eller att kålroten gör sig alldeles utmärkt tillsammans med nachos?
Burgare på bruna bönor
Bruna bönor har en mild, fin smak och passar utmärkt att göra burgare på. För vegetariska burgare som är gjorda på just bönor är det gott att ha i lite rårivna rotsaker och kanske frön eller nötter. Då blir konsistensen mycket bättre och burgaren ännu trevligare att äta. Dessutom tillförs både färg och smak. Prova till exempel att panera burgaren i solrosfrön, det är ljuvligt gott!
6 st
2 färska rödbetor
5 dl kokta bruna bönor
1 gul lök
1 dl solrosfrön
3 msk potatismjöl
1 tsk salt
½ tsk timjan
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar
Smör eller margarin till stekning
Skala och hacka den gula löken och fräs den mjuk i lite olja. Skala och riv rödbetorna fint. Lägg rödbetor, fräst lök, bruna bönor, potatismjöl, salt, timjan och olivolja i en matberedare och mixa ihop till en smet. Den skall inte vara helt slät, men den ska hålla ihop. Riv ner vitlöksklyftan i smeten och blanda ner tillsammans med solrosfrön och lite svartpeppar. Låt gärna smeten vila en stund. Forma sex biffar och stek dem på låg värme i lite smör eller margarin. Stek på låg värme, cirka 4 minuter på varje sida och försök att bara vända biffarna en enda gång.
Servera med bröd, dressing, sallad och dina favorittillbehör.