Våra kokböcker
Amanda Hellberg och Eveline Johnsson har gett ut tre kokböcker, alla på Kakao förlag. Ta tillvara kom 2015, och där baseras alla recept på våra vanligaste rester, såsom potatis, ris, torrt bröd, kokt pasta och så vidare. Det finns även tips och recept på hur man kan använda frukt och grönsaker som tappat spänsten, allt för att slippa slänga mat. Vårt matsvinn i hushållen uppgår nämligen till närmare 27 kilo per person och år, vilket ju är ett otroligt slöseri! 2016 trycktes boken i en andra upplaga. Hösten 2016 kom kokbok nummer två; Rötter och knölar – vegetarisk mat från underjorden. Här ligger fokus på våra allra smartaste råvaror, nämligen rotsakerna!
De är nämligen både klimatsmarta, späckade med näringsämnen och dessutom himmelskt goda. Dessutom går de att odla i Sverige på friland, och passar att äta i nästan vilken form som helst! Hösten 2017 släpptes Junk food vego – en bok med recept på det man kan kalla den nya husmanskosten, nämligen skräpmat. Inte för att det behöver vara särskilt dålig mat – i Junk food vego lagas maten från grunden på svenska råvaror och resultatet blir både snyggt och väldigt gott!
Klicka på en av kokböckerna för att läsa mer och få exempel på recept!