Ta tillvara

Kokboken Ta tillvara gavs ut 2015 på Kakao förlag. Den är tryckt i en andra upplaga och har även blivit såld till Holland.
Idén föddes då vi läste om matsvinn, om datummärkningar och funderade över rester. Det visade sig att varje person i Sverige slänger cirka 27 kilo mat per år – kanske i tron om att den är dålig, kanske för att det är en tråkig rest. Så, vi gjorde en kokbok där resterna istället blivit ingredienser. Till vissa rätter behöver du 1,5 dl kokt ris, och till vissa soppor kan det underlätta att ha lite överblivna, kokta grönsaker att lägga i buljongen. Det torra brödet ger dig en anledning till att laga fattiga riddare med choklad.
Vi tipsar även om hållbarhet på matvaror, visar vad man kan göra med frukt som sett sina bästa dagar och kokar punkgryta.

Här bjuder vi på ett recept från Ta tillvara:

Pasta med potatis

Pasta och potatis är inte en vanlig kombination hos oss, men det är ljuvligt gott! Den här pastan blir fantastiskt krämig och god, och går snabbt att laga med några få restpotatisar. Faktum är att det blir lite macaroni and cheese-känsla över hela rätten, fast liksom lyxigare. Potatisen binder ihop hela rätten och gör den krämig, medan parmesanen sätter smaken och ärtorna fräschar upp. Hemligheten för att få en fin konsistens på såsen är en skvätt pastavatten, så koka pastan samtidigt som du lagar potatisen.

2 port

  • Pasta till 2 personer
  • 2 kokta potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl gröna ärtor
  • ½-1 dl riven parmesan
  • ½ dl pastavatten
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Bryt potatisen i små bitar, skala och skiva löken och hacka vitlöken.
Stek i smör på låg värme tills löken blivit genomskinlig och glansig.
Höj värmen och låt precis potatisen få lite färg innan ärtor och pastavatten tillsätts.
Rör om ordentligt och låt det bli krämigt.
Rör ner lite av parmesanen och smaka av med salt och peppar.
Blanda med nykokt pasta och servera med ytterligare parmesan.