Nu är det snart påsk (om någon missat det), och vi har självklart dukat upp ett litet påskbord för er att inspireras av.

Det bjuds på blandade sallader, en soppa, bröd och givetvis efterrätt! Vi har fått vårkänslor och suget efter färska grönsaker var stort, men kompromissade på ett ganska smart sätt med groddar.

Brödet innehåller groddade gröna linser, och kikärtssalladen är gjord av groddade kikärtor. Dessa måste man dock koka en stund, eftersom råa kikärtsgroddar inte är speciellt nyttiga att äta.

Dessutom gjorde vi grönkålssoppa. Grönt, gott, enkelt och vansinnigt nyttigt! Merparten av grönkålen (även den frysta) är dessutom svensk-odlad, så det blir en miljövinst här också. Källa.

Den röda linssalladen är gjord på linser som bara fått ligga i blöt över natten. Detta ger en ganska ”groddig” smak på de röda linserna och är verkligen gott! Tillsammans med avokado och en god vinaigrette kommer linsernas peppriga smak till sin rätt. När ni ska göra den här salladen, leta efter de röda linserna som ser lite halverade ut, till exempel Risentas röda linser. Min kompis i Frankrike kallade dessa för ”rosélinser”, ett namn jag aldrig hört förut.

Brödet kräver liten arbetsinsats men ska jäsa ganska länge. Receptet kommer ursprungligen från Annas Mat, en bok som används så gott som dagligen hemma hos mig. Jag har dock sett receptet reproducerat på väldigt många bloggar etc. Vi har bara tillsatt linser och brödkryddor till receptet från boken.

Givetvis hann vi med en påskgul liten efterrätt också, närmare bestämt stekt ananas med vaniljglass. Innan vi stekte ananasen vände vi den i råsocker, för den där knäckiga ytan.

För er som äter ost finns även citron- och chilimarinerad mozzarella – receptet kommer längst ner!

Att grodda linser och kikärtor till brödet och salladen tar ungefär två-tre dygn, så det kan vara smart att sätta igång med snart om det ska bli klart till påsk. Linserna och kikärtorna skall först ligga i blöt över natten, sen groddar man som vanligt.

Recepten är lagom till 4-6 personer om man äter allt tillsammans.

Grönkålssoppa

2 gula lökar
1 påse, 500 g, fryst, hackad grönkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
2,5 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt

Hacka löken och fräs den i lite olja. Tillsätt grönkålen och låt den fräsa med/tina en stund. Häll i vattnen och buljong och låt soppan koka i cirka tio minuter. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Bröd med groddade linser
Grodda 3/4 dl torkade gröna linser = 1 1/2-2 dl groddar
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
6 dl vatten
1 tsk kummin
1,3 l vetemjöl

Ljumma vattnet. Lägg salt och jäst i en bunke och lös jästen i vattnet. Tillsätt kummin och groddar. Rör ihop till en deg med mjölet, degen blir ganska lös. Jäs degen i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte degen (viktigt!), utan dela den med hjälp av en degskrapa i tre delar. Fös ihop tre baguetter, lika långa som bakplåten. Vrid baguetterna några varv och lägg över på plåten. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Groddad kikärtssallad
Grodda 2 dl torkade kikärtor i 2-3 dygn
1 kruka persilja (eller motsvarande mängd fryst)
1/2 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Koka de groddade kikärtorna i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter, tills de är mjuka. Gör vinaigretten: blanda olja, vinäger, senap, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Häll över de ljumna kikärtorna och låt svalna något. Blanda i persiljan vid servering.

Sallad med röda linser
2 dl röda linser
1 avokado
1/2 rödlök
2 tomater
5 stora bitar soltorkad tomat
1 tsk citronzest
blandade salladsblad
en skvätt olja och lite vinäger

Blötlägg de röda linserna över natten. Skölj. Skiva löken tunt och skär alla grönsaker i bitar. Blanda allt med lite olja och vinäger, och dra ett drag med pepparkvarnen över salladen.

Citron- och chilimarinerad mozzarella
2 pkt mozzarella
2 dl crème fraiche
1/2 röd chilifrukt
saft och skal från 1/2 citron
salt och svartpeppar

Riv citronskalet och finhacka chilin. Blanda citronsaft, citronskal, chili och crème fraiche. Salta och peppra. (Man kan justera mängden chili beroende på styrka. Jag lyckas till exempel alltid få tag de de som bara smakar paprika, vilket ju är en besvikelse..) Skär osten i skivor och varva ost och crème fraiche i en skål.


Sockerstekt ananas

Skär en mogen ananas i stavar eller ringar. Vänd skivorna i råsocker och stek direkt i ganska mycket smör eller margarin. Servera ananasen varm med vaniljglass.

Glad påsk på er!
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!