Hej vänner!
Idag kommer sista delen av våra tips på återvinningsmat. En av de största miljöbovarna oavsett vilken kost man äter är ju all mat som slängs dagligen, så vi har satt ihop några rätter där resterna inte nödvändigtvis behöver bli exakt samma mat dagen efter, utan något annat men med samma bas. De två första delarna hittar ni här och här.

Dagens rätt börjar med en gammal favorit: hemmagjord pizza. På den har vi en fyllig tomatsås med paprika och chili, aubergine, hemmagjord pesto, ruccola och mozzarellaost.

Tomatsåsen som blir över går bra att späda med lite grönsaksbuljong till en trevlig tomatsoppa. Vi späder även peston med ytterligare lite olja och droppar den över soppan. Har man brödkanter kvar från de fattiga riddarna (eller annat torrt bröd) är några knapriga krutonger pricken över i!

Pizza
Gör först pizzadegen, och låt den jäsa medan du gör tomatsåsen.

1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 tsk salt
vetemjöl
Blanda ut jästen med vattnet, oljan och saltet. Tillsätt mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i trettio minuter.

Tomatsås
1 röd paprika
½ chilifrukt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater
Olivolja, salt, peppar, oregano
1 nypa socker
Ta ur kärnorna ur chilin och paprikan. Hacka i fina fyrkanter. Hacka lök och vitlök och fräs allt i ett par matskedar olivolja tills löken blir blank och lite genomskinlig. Häll på tomaterna, krydda med salt, peppar och en nypa socker. Låt puttra på svag värme, gärna en halvtimme eller mer. Smaka av med oregano.

Skiva auberginer tunt och lägg på en tallrik. Salta och låt vätskan dra ur en stund. Torka av med hushållspapper.
Kavla ut degen och lägg på väl smord plåt. Bred över tomatsåsen och lägg på auberginskivorna. Grädda i 225 grader tills kanterna är gyllene.

Pesto
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 dl nötter eller solrosfrön
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
eventuellt två klyftor vitlök
Salt och peppar

Mixa alla ingredienser till en sås. Ha i vitlöken sist.

Fördela pesto, skivad mozzarellaost och ruccolasallad över pizzan. Ät.

Ta vara på resterna genom att späda tomatsåsen med grönsaksbuljong till en tomatsoppa. Dela (gammalt) bröd i bitar och stek i olja. Salta. Späd resterna av peston med ytterligare lite olja. Lägg krutongerna i soppan och droppa över pesto.

Ha det fint!

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!