Mer julmat på bloggen! Idag, dan före dan före dopparedan, bjuder vi på julig tofu i ugn.

Tofu har jag länge tyckt varit lite krånglig att laga eftersom jag aldrig lyckats få det gott, helt enkelt. Men nu har jag lärt mig! Hemligheten ligger i en rejäl stekyta. Det ska stekas hårt och länge. Man kan också göra som i det här receptet, där vi hivar in tofun i ugnen och låter den få färg och bra konsistens av sig själv. Har man en affär som säljer till exempel thailändska råvaror i närheten så rekommenderar jag att ni går dit och köper er tofu. Billigare och godare, men det går givetvis att fråga snällt i den ”vanliga” affären också.

Vill man få tofun något fastare i konsistensen är ett tips att frysa den och sedan tina upp den. Sen kan man trycka ut ytterligare lite vätska ur den, helt försiktigt så den inte går sönder.

Tofu i ugn

400g (fryst och tinad) tofu
1 msk flytande honung
3-4 msk olja
3 msk senap av valfri sort (grovkornig skånsk ger ju till exempel ganska mycket julsmak)
1 tsk salt
1 tsk stött/malen kryddpeppar

Skiva tofun. Lägg i en plastpåse med övriga ingredienser och låt marinera minst en timma. Lämnar du den över natten så är det absolut ingen nackdel.
Lägg marinad och tofu i en ugnsfast form och grädda i 225 grader tills tofun är gyllene, cirka 30 minuter.

Ha en riktigt god jul, vi ses åter i mellandagarna!
/Amanda och Eveline

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!