Hej vänner!
Idag bryter vi flödet av söta rätter med en gammal hederlig grönsakssoppa. Sjukt gott, tycker vi!

När grönsaksdisken dignar av svenskodlade rotsaker är i alla fall inte jag sen att handla. Inte nog med att det är sjukt gott och nyttigt – det är billigt och miljövänligt också. Win – win, liksom!

I en grönsakssoppa kan man stoppa det mesta i grönsaksväg; vi använde morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri och purjolök. Smaksatte med färsk timjan, och så fick några ärtor fick hamna i grytan det allra sista. Själva överraskningen ligger snarare i tillbehöret.

Istället för det vanliga brödet fyllde vi ett krispigt pajskal med stekt lök och lite linser. Och det var inte fy skam!

Vill ni prova vår lökpaj kommer receptet här:

Gör ett pajskal på 100 gram margarin, 3 dl mjöl av valfri sort och 2 msk kallt vatten. Nyp snabbt ihop och tryck ut i en pajform. Grädda 10-15 minuter i 225 grader.

Skiva 4-5 lökar och stek länge på svag värme. Salta och sockra något, så löken blir lite karamelliserad. Koka 1 dl små linser i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Blanda lök, linser och 1/2 dl sojagrädde. Bred ut i pajskalet och grädda tills pajen fått fin färg.

Pin It on Pinterest

Dela!

Dela detta recept med någon du tycker borde testa det!